BLOG

ORMAN BANYOSU STRESE İYİ GELİR


ORMAN BANYOSU STRESE İYİ GELİR
Otonom sinir sistemi, Sempatik ve Parasempatik sinir sistemi olmak üzere iki karşıt bölümden oluşur.Sempatik sinir sistemi, vücudun artan aktivitesi gibi enerji gerektiren faaliyetlerde ve 'savaş veya kaç' ikilemini dayatan stres durumlarında devreye girer. Kalp atışını ve solunumu hızlandırır ve tansiyonu yükseltir.Buna karşın parasempatik sinir sistemi, daha çok gevşeme ve dinlenme zamanında enerjinin depolanması ve yapılanması sürecini kontrol eder. Kalp hızı düşer, salgı bezlerinin uyarılması yavaşlar.Bu iki sistemin dengede olması, vücudumuzun sağlıklı çalışması için önemlidir.Stresi kolayca ölçmek için, bir stres hormonu olan kortisolü ölçmek yeterlidir. Çünkü kortisol seviyesi stres altındaki durumlarda yükselirken, stres koşullarının sona erdiği durumlarda ise normale döner.Orman Banyosu uygulamaları öncesinde ve sonrasında yapılan kortisol ölçümleri, Orman Banyosunun stresi belirgin şekilde azalttığını gösterdiler. İşte şimdi de bazı veriler:Orman sadece seyredildiğinde stres hormonu kortisol %12.4, orman yürüyüşünden sonra ise %15.8 düşüyor.Kalp atım hızı orman seyredildiğinde %5.8, orman yürüyüşü tamamlandıktan sonra ise %3.9 düşüyor.Kan basıncı orman seyredildiğinde %1.4, orman yürüyüşünden sonra ise %1.9 düşüyor.Orman ortamında bulunma ve orman yürüyüşü yapmanın kalp hızı değişkenliğini arttırdığı saptandı.

ORMAN BANYOSU BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Nasıl stres kortisol düzeyi ile ölçülebiliyorsa, bağışıklık da, bağışıklık sistemi içinde bakterilere virüslere ve tümörlere karşı önemli bir rol oynayan Doğal Katil Hücrelerin etkinliği ve sayısı ile ölçülebilir. Doğal Katil Hücreler, beyaz kan hücrelerinin bir çeşididir. Bu isimle anılmalarının nedeni; vücutta virüslerle enfekte olmuş hücrelere veya tümör hücreleri gibi istenmeyen hücrelere saldırıp öldürmeleri nedeniyledir. Bunu da, perforin, granülizin ve granzimler gibi anti-kanser proteinlerinin yardımıyla yaparlar. Bu proteinler hedef hücrelerin duvarlarında delikler açarak onların ölmelerine neden olurlar.

MAKALELER


ORMAN BANYOSU BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
İki gün tekrarlayan orman banyosu sonucunda: Doğal Katil Hücre etkinliği %17.3'ten %26.5'e çıkmıştır, yani %53.3 artış olmuştur. Doğal Katil Hücre sayısı % 440'tan 661'e çıkmıştır, yani %50 artış olmuştur. Anti-kanser proteinlerde ise; granülizin %48, granzim A %39, granzim B %33 ve perforin %28 artış olmuştur. Bu artışların ne zaman ilk haline döneceği araştırıldığında ise, orman banyosu sonunda belirgin olarak artan doğal katil hücre etkinliği ve hücre sayılarının, otuz gün boyunca bu artışı koruduğu saptandı.
ORMAN BANYOSU UYKUYU DÜZENLER
Orman Banyosunun uykuya etkisini araştıran araştırmacılar, katılımcıları sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki saatte 2.5 km yürüyecekleri bir hızda değişik orman rotalarında yürüttüler. Katılımcılar yürüyüş öncesi ortalama 383 dakika uyurlarken, yürüyüşün yapıldığı gece bu ortalama 452 dakikaya çıktı. Başka bir çalışmada ise iki saatlik bir orman yürüyüşü sonrası, öncesine göre katılımcıların uyku süreleri ortalama 54 dakika arttı. Uyku kalitesi yükseldi. Katılımcıların kaygı seviyeleri belirgin bir şekilde düştü. Ortaya çıkan bir diğer bulgu ise, öğleden sonra yapılan yürüyüşlerin uyku üzerindeki etkisinin, sabah yapılanlara göre daha fazla olduğuydu

MANZARALI PENCERE


HATIRLATMA
Tüm bunların sonucunda ve yapılan çalışmaların ışığında, Orman Banyosu uygulamasının önleyici bir tıp uygulaması olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fakat buradaki ayrıma dikkat etmekte yarar var: Orman Banyosu sizi hastalıklardan korumaya yardımcı olan, önleyici bir uygulamadır. Hastaysanız sizi tedavi etmez. Böyle durumda doktorunuza başvurmak en doğru yoldur. Ama, bununla birlikte, tedaviniz sürerken yapılabilecek uygulamalar, tedaviye olumlu etkilerde bulunabilir.

NEREDE YAPILIR?
Ağaçların ve yeşilliğin olduğu hemen her yerde Orman Banyosu yapılabilir. Şehirlerde trafik ve şehir gürültüsünün biraz da olsa ulaşamadığı parklarda da yapıılabilir. Ama bu gibi yerlerde etkinin daha az olacağı kabul edilmelidir. Orman Banyosu Temel Kurallar.