BLOG

Orman Banyosu Temel Kurallar


YAVAŞLA

MESAFE
Orman Banyosu yaparken uzun mesafeler kat etmek gerekmez, bazen 1 kilometre veya altındaki bir mesafe oldukça yeterli olabilir. Amaç, kalori harcamak veya uzun yollar yürümek değildir.
HEDEFSİZLİK
Orman Banyosu yaparken, başarılacak veya ulaşılacak bir hedef yoktur. Sadece, orada olursunuz. Orman Banyosu Temel Kurallar Orman Banyosu iyi zaman geçirmek, eğlenmek için de yapılmaz. Temel odak, doğanın, ormanın içinde olma, onunla temas etme ve yeniden bağlanmadır. Ormanda yavaşça yürürken ritmimizi doğaya uydurur, doğa ile insan arasında varolan ama unuttuğumuz harmoniyi yeniden yakalarız. Orman banyosu, doğa ile aramızdaki kopuk veya hasar görmüş bağı, en kolay ve en basit onarma yoludur.
1. Bütün Cihazlarınızdan Kurtulun
Bu cihazlar, uygulama sırasında dikkat dağıtarak, Orman Banyosunun rahatlatıcı ve gevşetici etkisini bozarak ve sizi doğanın içinden alıp hızla yeniden dış dünyaya bağlayarak uygulamanın tüm verimliliğini yok eder. Sizi bu andan koparacak, kafanızı birçok düşüncelerle dolduracak ve Orman Banyosunun bütünselliğini dağıtacak tüm bu gibi cihazları kapatın veya evde bırakın.
2. Eşiği Aşmak Orman Banyosu için kafanızda kabaca oluşturduğunuz rotanın başlangıç noktasına geldiğinizi hissettiğinizde, patikada veya çevrede kendinize bir eşik belirleyin. Bu bir ağaç, çalı veya bir kaya olabilir. Önemli olan, adımınızı attığınızda, biraz önceki fiziksel dünyanın arkanızda kaldığını gösteren bir belirteç kullanmanız. Onu aştığınız anda artık yepyeni bir dünyada ve yepyeni bir atmosferdesiniz. Bu anlamda eşik, uygulamanın artık başladığını gösterir.
3. Acele Etmeyin, Yavaşlayın
Eşiği geçtikten sonra, tüm amaçlarınızı ve hedeflerinizi unutun. Hızınızı yavaşlatın, patikaya bağlı değilsiniz, sizi tehlikeye atmadıkça patikadan çıkın, rengini, kokusunu sevdiğiniz yerlere yönelin. Dikkatinizi seslere, kokulara, renklere veya dokunduğunuz ağaçlara ve çalılara verin. Kafanızın içinde dönüp duran düşüncelere izin vermeyin. Unutmayın, kat etmek zorunda olduğunuz bir mesafe veya başarmak zorunda olduğunuz bir hedef yok. Bu nedenle kendinizi iyi hissettiğiniz, duyularınızın ve algılarınızın farkına varabileceğiniz bir orman alanında eşiği aştıktan sonra, hiçbir yere gitmeyebilirsiniz de. .

ORMAN BANYOSU BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
GÖRME ALIŞTIRMALARI Beğendiğiniz bir yerde oturun. Yavaşça etrafınıza bakınarak, yakın çevrenizdeki gölgelere, ışık yansımalarına bakın. Oturduğunuz yerden yukarı bakın (bunu sırtüstü uzanarak da yapabilirsiniz). Ağaç dallarının gökyüzünde oluşturduğu desenleri seyredin. Gökyüzü ile ağaç dallarının meydana getirdiği renk cümbüşüne odaklanın. Ağaç gövdelerine yerleşen yosunlara yakından bakın onların muhteşem desenlerini inceleyin.
DUYMA ALIŞTIRMALARI
Rüzgarda veya bir esintide oluşan yaprak seslerini dinleyin. Rüzgarda salınan ağaç gövdelerinden gelen seslere kulak verin. Kuşların cıvıltısını ve şarkılarını dinleyin. Onların birbirlerine neler anlattıklarını anlamaya çalışın. Varsa, yakınlardaki bir derenin, çağlayanın veya bir gölün seslerini dinleyin.
KOKLAMA ALIŞTIRMALARI
Kokusundan hoşlandığınız bir yere oturun. Derin bir nefes alın. Bu koku size neler hissettiriyor? Neler hatırlatıyor? Burnunuzla derin bir nefes alarak, ormanın kokusunu hissedin. Hangi koku daha baskın?
TATMA ALIŞTIRMALARI
Ormanda ağzınızdan derin bir nefes alarak, ormanın tadının nasıl olduğunu farketmeye çalışın. Evet, her ormanın kendine has bir tadı vardır. Hatta bu tat, orman içinde bölgeden bölgeye bile değişebilir. Kozalaklı bir ağacın (çam, selvi, ladin, vb.) iğne yaprağını yavaşça ısırın ve onun canlandırıcı tadına bakın.
DOKUNMA ALIŞTIRMALARI
Bir ağacın gövdesine dokunun. Kabuğunun dokusunu ellerinizde hissedin. Ellerinizin altındaki gövdede çalışan metabolizmanın titreşimlerini hissedin. Yaprağın yüzeyine dokunun. Pürüzlerine veya pürüzsüzlüğüne odaklanın. Kenar tırtıklarına veya dikenlerine dokunun. UYGULAMA İÇİNDE UYGULAMA
OTURMA NOKTASI
Kendi başına yapılabilecek bir uygulamadır. Yürüyüş sırasınsa ise, çay ritüelinden önce uygun bir noktada oturarak tüm duyusal alıştırmalar yapılabilir. Böyle bir uygulama, doğa ile hasarlı bağımızı onarmanın en iyi yollarından biridir.
TOPRAKLAMA
“Topraklama Hipotezi”ne göre; vücudumuzu toprakladığımız zaman, vücudumuz ile dünya arasındaki elektron alışverişi nedeniyle dünya ile aramızdaki potansiyel farkı dengelenir. Orman banyosu sırasında uygun yerlerde yalınayak yürümek uygulamanın faydalarını daha da arttırır.

ÇAY RİTÜELİ ● Orman banyosu, genellikle yürüyüş sırasında toplanan yapraklardan, çiçeklerden, sürgünlerden yapılan çay ritüeli ile son bulur. ● Çay ritüeli ile ormana saygı sunulurken, bu ritüel sırasında doğa ile aramızdaki bağ hakkında konuşma fırsatı da bulunur. ● TATMA ALIŞTIRMALARI VE ÇAY RİTÜELİ SIRASINDA KULLANILAN BİTKİLER YÜZDE YÜZ EMİN OLDUĞUNUZ BİTKİLER OLMALIDIR. ÇIKIŞ ● Çay ritüeli, biraz da orman banyosu sonuna hazırlıktır. ● Çay ritüeli sonrasında, eşik noktasından geçilerek geride bıraktığımız sıradan fiziksel dünyaya geri döneriz. .


Balaban Köyünde ve bölgede ne yapılır?
Yeşil Düş Vadisi Kartepe'nin eteklerinde olup orman icinde yürüyüşçüler (trekking), kampçılar (camping) ve doğaseverler için birbirinden güzel olanaklar sunmaktadır. Bölgede ceviz, kestane, elma, armut, kiraz ve hurma gibi meyvelerin yanısıra bir çok farklı ve doğal / organik meyve bahçeleri bulunmaktadır.Yakın mesafede bulunan Kartepe Kayak Merkezi yanısıra Masukiye, Derbent, Sapanca gibi turistik noktalarda Doğa parkları ( Ormanya), Su sporlari severler icin Sukay parkta kablolu su kayağı, yelken, kano sporları ve küçük gezintiler için göl üstünde eğlenceli su traktorleri gibi etkinlikler yıl boyunca devam etmektedir. Yeşil Düş Vadisi'nin hemen üstünde 2 saat ile tam gün arası kısa doğa yürüyüşleri ve tam gün trekking yapabileceğiniz farklı parkurlar bulunmaktadır. Küçük gruplarla yaptığımız yarım gün ve tam gün yürüyüşlerinde muhteşem manzaralar eşliğinde Karadeniz'in yeşilini aratmayan noktalarda fotoğraf molaları verip mevsimine göre değişik meyve bahçelerinden ağaçlara zarar vermeden dilediğimiz meyveyi topluyoruz, çay molası veriyoruz. Kısa trekking parkuru : 2 saat Yarım gün trekking : 4 saat Tam gün trekking parkuru: 6 saat Yeşil Düş Vadisi'nde Yoga ve reiki grupları için özel olanaklar sunulmaktadır.
Neden Yeşil Düş Vadisine Gelmelisiniz?
Yoğun şehir hayatının çalışma ve trafik temposunun verdiği fiziksel ve ruhsal yorgunluklarınızı Ormanın içinde, tertemiz dağ havası alarak, doğa ile adeta bütünleşip sabah uyandığınızda kuş sesleri ve su sesi eşliğinde güne küçük bir yürüyüş ile başlayıp ardından tamamı Yeşil Düş Vadisinde organik olarak hazırlanan, doğal ürünlerden oluşan harika bir serpme köy kahvaltısıyla başlamak 7 duyu organınızın sağlıklı bir şekilde çalıştığını görmeniz açısından size ekstra bir mutluluk verecektir. Tek yapmanız gereken doğanın sesini duyarak bize sunduğu tüm lezzetlerin tadına varabilecek kadar zihninizi boşaltmak için doğru nefes alip vermeyi hatırlamanızla başlamaktadır.